maandag 6 februari 2012

Met Clara Cleymans op bezoek in middeleeuws Brugge


Met Clara Cleymans op bezoek in middeleeuws Brugge

Het nieuwe museum Historium neemt de bezoekers mee naar Brugge van 1435. Het bedrijf Eurocam Media Filmstudio's in Lint zorgt voor de virtuele afwerking van dit historische decor. Acteurs Clara Cleymans en Peter Van den Begin zullen de bezoekers rondleiden in het museum.

Historium zal niet zomaar een Brugs museum zijn. Aan de hand van een historisch verhaal zullen de bezoekers in een half uur tijd het leven in Brugge in de vijftiende eeuw leren kennen. Acteur Clara Cleymans en Peter Van den Begin spelen de hoofdpersonages in dit verhaal. Afgelopen week werd het verhaal in de Eurocam Media Filmstudio's in Lint ingespeeld. Er spelen 43 acteurs en figuranten mee in de Five Senses Experience van het museum.

'Historium moet een aantal mythes de wereld uit helpen', vertelt Hans Vandamme, managing director van het project. 'Het museum brengt de mensen achtereenvolgens in zeven zalen die elk een belangrijk aspect van het leven in het Middeleeuws Brugge vertegenwoordigen. Ze zullen Brugge ontdekken met hun ogen, oren, handen, neus en mond. In de zalen zullen middeleeuwse geuren hangen. We hebben die samengesteld aan de hand van lectuur uit die tijd. Het is immers niet zo dat Brugge stonk in de vijftiende eeuw. De stad had zelfs al in die tijd een reinigingsdienst en het badhuis, de ruimte in het museum waar welriekende geuren zullen hangen, was toen al een belangrijk sociaal gebeuren. Mensen kwamen daar niet alleen om zich te wassen, maar ook om vrienden te ontmoeten en zakenrelaties te onderhouden.'

Liefdesverhaal
Als een rode draad door de zeven zalen loopt een ontroerende liefdesgeschiedenis. Jacob (Peter Van den Begin) gaat op zoek naar zijn geliefde Anna (Clara Cleymans). In elke zaal wordt een deel van het verhaal duidelijker.

Ongeveer honderd mensen werken aan de totstandkoming van het virtueel museum en een historisch comité van professoren moet de historische correctheid van het verhaal met Clara Cleymans garanderen.'De decors, kleren, meubels, boeken, alles wat de bezoeker te zien zal krijgen, dateert uit de vijftiende eeuw of wordt nagemaakt. Onze cultuurhistorische coördinator Hannes Dendooven controleert alles.'

Het is de bedoeling dat het nieuwe museum door Clara Cleymans ongeveer 200.000 bezoekers per jaar ontvangt. Het is een project van ongeveer 10miljoen euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten